Strony: [1] 2 3   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: To opko na mnie patrzy - czyli analizy/recenzje złych opek/książek :D  (Przeczytany 7417 razy)
murhaaja

*

Miejsce pobytu:
Wrock

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



Nox

WWW
« : Sierpień 12, 2014, 19:00:50 »

Tak mi przyszło do głowy założenie tego tematu, jako że jestem wśród znajomych uważana za przebrzydłego "hejtera"  Diabeł 9, żeby się z Wami podzielić kilkoma moimi ulubionymi blogami i zachęcić Was też do zapoznania się z nimi i podzielenia opiniami :D

Otóż, jak powszechnie wiadomo, w dobie Internetu pisać każdy może, choć nie każdy powinien. Sieć jest pełna blogasków pełnych wątpliwej jakości opek i fanfików mordujących okrutnie kanon, tak że logika i sens leżą gdzieś w kącie i kwilą cichutko. Co gorsza, niektóre takie tFory są wydawane na papierze - będę tu oczywiście bardzo subiektywna, ale po przeczytaniu analizy Zmierzchu (Boru dzięki, że nie całej książki, a większych fragmentów) miałam wrażenie, że to napisała 14-latka, nie 40-latka. To jest co najmniej przykre, że pewne rzeczy są wydawane na papierze. Z drugiej strony bez tych grafomańskich tForów nie byłoby całej tej rozrywki, jakie fundują nam analizatornie :D Wrzucam tu i polecam te, które sama czytam, nawet jeśli analizatorzy zawiesili działalność i zostawili stronę tylko dla poczytania archiwum. Czym są te analizy? Dosłownym rozkładem beznadziejnych opowiadań i książek na części pierwsze, zdanie po zdaniu, fragment po fragmencie, i wytykaniem błędów i opatrzaniem ich stosownymi, nieraz przecudnej urody komentarzami :D Może i ktoś powie, że trzeba nie mieć życia, żeby z wypiekami na twarzy czekać co tydzień na nowe czepianie się kiepskich opowiadań, ale sami zobaczcie, ile to radości :D Rozumiem oczywiście, że blogaski w większości są pisane przez nastolaty, które za parę lat będą się tych opek wstydziły, ja też popełniłam kilka takich głupot mając te 13-14 lat, ale na Boga nawet wtedy moje opowiadania miały więcej sensu, no i nie miały błędów ortograficznych, składniowych itp. Może kogoś to nie bawić; dla mnie, jako przebrzydłej grammar nazi, która w dodatku właśnie sobie otworzyła wydawnictwo i zamierza bezlitośnie poprawiać każdą publikację, jaką dostanie do korekty, to najlepsza rozrywka, zwłaszcza jak się nudzę w pracy :D
Zapraszam na analizatornie:
http://niezatapialna-armada.blogspot.com/
http://przyczajona-logika.blogspot.com/
http://obronczynie-kanonu.blogspot.com/

a także analizatornie porzucone, ale analizy wciąż świetne
http://lochasnejpa.blogspot.com/
http://snimt.blog4u.pl/
http://sierzant-und-saper.blog.pl/

Znacie, czytacie? Co o tym myślicie? Przyznam, że bardzo bym się ucieszyła, jakby ktoś tu się wkręcił i mogłabym sobie z nim podyskutować po każdej nowej analizie na temat analizowanego materiału. Co prawda na co dzień dyskutuję o tym z siostrą, ale mi mało i chętnie jeszcze kogoś wciągnę w otchłanie "hejterstwa"  Diabeł 9
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2014, 10:30:18 wysłane przez murhaaja » Zapisane

raz, dwa, trzy, Merkury w drugim domu
księżyc, pięć, nic nie może pomóc,
sześć, nieszczęście, Anuszka, siedem, wieczór,
olej, głowa, profesor wszystko przeczuł
---------------------------------------------------
uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego
Stebbins

*

Miejsce pobytu:
Dorne




WAR is NOT the ANSWER

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2014, 20:01:35 »

murhaaja zalozyła temat!!
Oł maj fakin Gad, czy Słońce jutro wstanie???????!!!!

Ja blogow nie czytam, kiedys czytalem, ladnych pare lat temu jak byl boom i 1sza rzecz jaka rzucila mi sie w oczy (doslownie)- czemu tam tyle kolorow czcionki?? serio, tego 1szego bloga to nawet za bardzo nie czytalem bo mi sie w oczach pier....lo ;]

Z reszty, ten drugi od gory byl calkiem spoko jesli chodzi o tresc, nawet sie pare razy usmiechnalem :)

btw. murhaaja to chyba Twoj najdluzszy post co? serio w szoku jestem :)
Zapisane

"Podróż donikąd też zaczyna sie od pierwszego kroku."

(Ch. Palahniuk 'Rozbitek')
Cobenka666

*




Gryffindor

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2014, 20:38:49 »

Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, czytam teraz coś takiego jak Smocze krocze i wyje ze śmiechu :D :D :D!!
Dzięki murhaaja, że rzuciłas takie perły przed wieprze :D :D ;)!
Zapisane

It is just the beginning of the end
murhaaja

*

Miejsce pobytu:
Wrock

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



Nox

WWW
« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2014, 20:40:30 »

czytajcie i dzielcie się wrażeniami :D
a Ty się, Stebbins, ze mnie nie nabijaj, bo się zamknę w sobie :D zaczęliście gadać o trollowaniu i mnie wzięło na hejtowanie :D
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2014, 21:30:11 wysłane przez murhaaja » Zapisane

raz, dwa, trzy, Merkury w drugim domu
księżyc, pięć, nic nie może pomóc,
sześć, nieszczęście, Anuszka, siedem, wieczór,
olej, głowa, profesor wszystko przeczuł
---------------------------------------------------
uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego
Cobenka666

*




Gryffindor

« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2014, 21:51:15 »

O maj fakin gad :D! Jestem skonana, brzuch mnie od śmiechu boli!! Smocze krocze rządzi  :roll:! Znaczy się komentarze do tego wątpliwej jakości opowiadania :D! Rozwalają system. Już drugi raz to czytałam :D!
To pseudopisarstwo przypomina mi trochę tfory mojego sąsiada, on też "fantasy" pisze (tylko że nie gejowskie, niestety :D), tak raz na miesiąc podrzuca mi swoje dzieła, a ja muszę się zachwycać i błagać o więcej ( :P). Wyobrażam sobie teraz, że zostawiam mu na marginesie komentarze w takim stylu, jak te na blogu Przyczajona logika :D.
murhaaja, jeszcze raz dzięki, już dawno się tak nie śmiałam :)!
Zapisane

It is just the beginning of the end
murhaaja

*

Miejsce pobytu:
Wrock

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



Nox

WWW
« Odpowiedz #5 : Sierpień 12, 2014, 22:05:09 »

haha, nie ma za co, najlepsza rozrywka :D zawsze to czytam w pracy, a potem żałuję, bo parskam niekontrolowanym śmiechem i kiedyś się może wydać, że nie pracuję tylko czytam takie rzeczy :D to teraz faktycznie nic, tylko następnym razem jak dostaniesz kolejne opko sąsiada, złapać za czerwony długopis i porobić stosowne komentarze :D
Zapisane

raz, dwa, trzy, Merkury w drugim domu
księżyc, pięć, nic nie może pomóc,
sześć, nieszczęście, Anuszka, siedem, wieczór,
olej, głowa, profesor wszystko przeczuł
---------------------------------------------------
uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego
Cobenka666

*




Gryffindor

« Odpowiedz #6 : Sierpień 12, 2014, 22:20:06 »

To teraz już wiem co będę jutro w pracy robić  :haha:
I nie kuś z tymi komentarzami, z sąsiadami trza dobrze żyć, bo potem zamiast opka, znajdę na wycieraczce psią kupę :D!
Zapisane

It is just the beginning of the end
murhaaja

*

Miejsce pobytu:
Wrock

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



Nox

WWW
« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2014, 06:38:24 »

W sumie :D Ale jak się czyta takie rzeczy jak analizy, to z czasem po prostu już się wyrabia chyba taka mała nienawiść na widok kiepskich teksów, przynajmniej u mnie tak było :D Zawsze mnie drażniły czyjeś błędy ortograficzne czy stylistyczne, ale teraz to już masakra. Też jak dostanę beznadziejny tekst do przeczytania to nie komentuję tak jak powinnam, bo nie jestem taka odważna, żeby bezczelnie wytknąć błędy, tylko robię to subtelnie i pewnie przez aŁtor jest przekonany, że wcale nie jest tak źle, ale widzę że im jestem starsza i więcej czytam takich rzeczy jak analizy albo recenzje pana Q, tym bardziej jestem załamana tym, jak DOROŚLI ludzie piszą (bo opka na blogaskach są głównie dziełem nastolatek, co można jeszcze przeżyć :D). Arghhh, chyba wrócę na studia i skończę tę krytykę artystyczną, co to by była za piękna praca, legalnie objeżdżać beznadziejne tFory i jeszcze dostawać za to kasę  (o ile moja psychika by to przeżyła) Diabeł 9
Zapisane

raz, dwa, trzy, Merkury w drugim domu
księżyc, pięć, nic nie może pomóc,
sześć, nieszczęście, Anuszka, siedem, wieczór,
olej, głowa, profesor wszystko przeczuł
---------------------------------------------------
uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego
Cobenka666

*




Gryffindor

« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2014, 07:28:38 »

A co to są te recenzje pana Q? Zapodaj linka, bo zaraz do roboty wyruszam, muszę mieć jakieś zajęcie :D!
Zapisane

It is just the beginning of the end
murhaaja

*

Miejsce pobytu:
Wrock

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



Nox

WWW
« Odpowiedz #9 : Sierpień 13, 2014, 08:17:30 »

a tak, tak, już :D
http://z-piwnicy.blogspot.com/
Prezydent Internetu Q udzielał się parę razy gościnnie też w analizach na Armaadzie :)
Zapisane

raz, dwa, trzy, Merkury w drugim domu
księżyc, pięć, nic nie może pomóc,
sześć, nieszczęście, Anuszka, siedem, wieczór,
olej, głowa, profesor wszystko przeczuł
---------------------------------------------------
uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego
Tathagatha
Moderator

*

Miejsce pobytu:
Lublin




« Odpowiedz #10 : Sierpień 13, 2014, 11:40:59 »

Czytałam Smocze Krocze i popłakałam się ze śmiechu :) Nawet nie wiedziałam, że coś takiego pojawiło się w necie. Może będę sobie tam zaglądać raz na jakiś czas :D
Zapisane

Za każdym razem gdy stawiasz czoło trudnościom, masz znakomitą okazję by zademonstrować bogactwo swojego wnętrza.
Cobenka666

*




Gryffindor

« Odpowiedz #11 : Sierpień 13, 2014, 12:55:41 »

Ja teraz przeczytałam Balladę o umięśnionym brzuchu Deana cz2, prawie zemdlałam od powstrzymywania śmiechu :D! Pomysł z przeglądaniem takich stron w robocie, w moim przypadku to niewypał :D!!
Zapisane

It is just the beginning of the end
Mandriell
Moderator Globalny

*

Miejsce pobytu:
Częstochowa

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



SHADYXV

WWW
« Odpowiedz #12 : Sierpień 13, 2014, 12:58:05 »

No, murhaaja - masz szansę na temat roku :D :D :D

Smocze krocze rewelacyjne, jestem w połowie pobudki u weterynarza :P

Naprawdę mocna rzecz, którą trzeba odpowiednio dawkować, bo można ze śmiechu zęby pogubić :D
Zapisane

murhaaja

*

Miejsce pobytu:
Wrock

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



Nox

WWW
« Odpowiedz #13 : Sierpień 13, 2014, 13:19:45 »

Dokładnie :D Ja akurat PLUSa czytam od końca, więc smoczego krocza jeszcze nie czytałam, ale już się boję jak widzę Wasze komentarze :D a Ballada o brzuchu Deana była przewesoła, to takie smutne co aŁtoreczki robią z kanonem :D

Edit: okk, postanowiłam przeczytać sobie teraz smocze krocze, żeby zobaczyć z czego tak ciśniecie. Zobaczyłam adres bloga, z którego wzięte jest opko: smok-yaoi, i wszystko jasne :D
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2014, 13:36:46 wysłane przez murhaaja » Zapisane

raz, dwa, trzy, Merkury w drugim domu
księżyc, pięć, nic nie może pomóc,
sześć, nieszczęście, Anuszka, siedem, wieczór,
olej, głowa, profesor wszystko przeczuł
---------------------------------------------------
uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego
Cobenka666

*




Gryffindor

« Odpowiedz #14 : Sierpień 13, 2014, 13:44:48 »

"Szliśmy szesnaście godzin. Dzieci, były już noszone przez kobiety w ciąży na baranach, a te za to jechały na jednorożcach"
UMIERAM  :D :D :D :roll:
Cytat z opka Elf Fatalista i jego pan - Pies Paskerville'ów :D! Czytajcie to!!! Jakie tam są jazdy :D!
Zapisane

It is just the beginning of the end
murhaaja

*

Miejsce pobytu:
Wrock

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



Nox

WWW
« Odpowiedz #15 : Sierpień 13, 2014, 14:08:57 »

Wiecie co? Przeczytałam smocze krocze i szczerze? Nie powala mnie ta analiza :D Co w zasadzie mnie cieszy, skoro Wam się podobała, bo to oznacza, że jak zajrzycie jeszcze do odmętów w archiwum tych wszystkich analizatorni, to znajdziecie takie kwiatki, że staniecie się dozgonnymi fanami :D
BTW te granaty i fiołki we włosach - skojarzyło mi się z panem z Monty Pythona, co mu kwiatki z głowy wyrastały :D

Cobenka - to też z PLUSa analiza? :D
Zapisane

raz, dwa, trzy, Merkury w drugim domu
księżyc, pięć, nic nie może pomóc,
sześć, nieszczęście, Anuszka, siedem, wieczór,
olej, głowa, profesor wszystko przeczuł
---------------------------------------------------
uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego
Cobenka666

*




Gryffindor

« Odpowiedz #16 : Sierpień 13, 2014, 14:17:45 »

Tak, to z tego bloga.

A te granaty we włosach to coś cudnego :D!! Rozłoży mnie na łopatki. Może daj linka do jakiegoś konkretnego opka, które powala, tam jest tego tyle, że zanim znajdziemy te perły, to Bór Zielony mchem zarośnie ;)!
Zapisane

It is just the beginning of the end
murhaaja

*

Miejsce pobytu:
Wrock

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



Nox

WWW
« Odpowiedz #17 : Sierpień 13, 2014, 14:39:53 »

okk, proszę bardzo, choć oczywiście uprzedzam, że to moje subiektywne odczucia :D
wrzucam w sumie przykładowo:
http://niezatapialna-armada.blogspot.com/2011/02/36.html - wszystkie opka o Tokio Hotel są zUe jak stąd do Moskwy i z powrotem xD

oto jeden z moich faworytów, z "blond włosym Bogiem" :D
http://niezatapialna-armada.blogspot.com/2011/02/59.html

uwielbiam wszystko co w kanonie Pottera, więc dla przykładu:
http://niezatapialna-armada.blogspot.com/2011/08/135-potter-bya-kobieta-czyli-jak-sie.html
http://niezatapialna-armada.blogspot.com/2014/01/245-wesoe-przygody-guchego-wilkoaka.html

to opko mi, za przeproszeniem, roz*ebało mózg xD tym bardziej jak się pomyśli, że napisała to bodaj 40-letnia babka :D
http://niezatapialna-armada.blogspot.com/2011/02/84.html

ogólnie bardzo polecam Niezatapialną Armaadę, najlepiej wszystko od początku, bo analizy są świetne i widać, jak się tworzyły pewne "legendy" i określenia (Mary Sue, Gary Stu, Kolonaas Wazon skąd się wziął itp xD), poza tym szalenie polecam ostatnie analizy Armaady, czyli te najświeższe. To analizy fanfiku *uwaga!* Przedwiośnia! :D :D :D
Miłego kwiczenia życzę :D
Zapisane

raz, dwa, trzy, Merkury w drugim domu
księżyc, pięć, nic nie może pomóc,
sześć, nieszczęście, Anuszka, siedem, wieczór,
olej, głowa, profesor wszystko przeczuł
---------------------------------------------------
uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego
Tathagatha
Moderator

*

Miejsce pobytu:
Lublin




« Odpowiedz #18 : Sierpień 14, 2014, 08:46:40 »

Czytałam te dwa ostatnie linki i z kolei te mnie nie bawiły. Co prawda nie udało mi się dotrwać do końca żadnego z nich, ale to chyba też o czymś świadczy. Odnoszę wrażenie, że tu jest po prostu szydera często na siłę. Bo tak naprawdę gdyby chcieć to i Kinga można by tak zanalizować i sarkastyczne uwagi do jego tekstu dopisać.

Aż sprawdzę czy się nie zepsułam i wrócę do tej przyczajonej logiki, bo czytając tamtego bloga bawiłam się przednio.
Zapisane

Za każdym razem gdy stawiasz czoło trudnościom, masz znakomitą okazję by zademonstrować bogactwo swojego wnętrza.
murhaaja

*

Miejsce pobytu:
Wrock

sponsor forum
SPONSOR
FORUM



Nox

WWW
« Odpowiedz #19 : Sierpień 14, 2014, 09:00:05 »

co kto woli, tu jest do wyboru do koloru :D
ja ogólnie najbardziej lubię właśnie Armaadę, bo ją czytam od kilku lat, a te linki co tu wrzuciłam to przykładowe analizy, bo niestety po tych kilku latach nie pamiętam już po samych tytułach notek, która o czym była :D To co wkleiłam o Potterze to wynik "sylwestrowej ustawki", czyli wspólna praca analizatorów z Armaady i z PLUSa, to może być dobre porównanie komentarzy :) Choć często też jakość analizy zależy od analizowanego materiału. Opka o Tokio Hotel były pisane tak okropnie, że nie dziwię się, że się dziewczyny czepiały :D

Ale i tak najlepsze są analizy "ksionżek", bo normalnymi książkami tego nazwać nie można :D
Zapisane

raz, dwa, trzy, Merkury w drugim domu
księżyc, pięć, nic nie może pomóc,
sześć, nieszczęście, Anuszka, siedem, wieczór,
olej, głowa, profesor wszystko przeczuł
---------------------------------------------------
uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego
Strony: [1] 2 3   Do góry
Drukuj
Skocz do: